VİTAMİNLER

VİTAMİNLER

Bulunuşu
Vitaminlerin keşfi, sağlık alanında önemli bir bilimsel başarı olmuştur.  1800’lerin ortalarında üreticiler, buharla çalışan değirmenlerde vitamin bakımından zengin dış katmanlarını sıyırıp pirinç işlemeye başlamışlardır. Beyaz pirinç giderek yaygınlaştıkça beriberi denilen hastalık artmış, bu da insanların bacaklarındaki hissi kaybetmesine ve yürümekte zorlanmaya başlamasına neden olmuştur. Beriberi yıllarca bilim adamlarını şaşırtan bir hastalık olmuştur. 1880’lerde Christiaan Eijkman adında bir bilim adamı, tavukların beriberi benzeri bir hastalık geliştirebileceğini keşfetmiş ve hastalığın nedenini bulmak için onları incelemeye başlamıştır. Yıllarca bir tür bakterinin bu hastalığa sebep olduğuna inanmışlardır. Ama sonra hasta bir tavuk sürüsünün aniden beriberi hastalığının semptomlardan kurtulduğunu keşfetmiştir. Tavukların başlangıçta Dr. Eijkman’ın araştırmasını yaptığı Hollanda’daki askeri hastaneden pirinçle beslendiği ortaya çıkmıştır. Daha sonra, kuşlar işlenmemiş pirinç yemeye başladıktan sonra hızla iyileşmişlerdir. Dr. Eijkman, yaşam için gerekli olan bir şeyin pirincin dış tabakasında olması gerektiğini söylemiştir. Amerika’da Goldberger, çoğunlukla mısır yiyen insan gruplarında görülen pellegra hastalığının köpeklerde de görüldüğünü, insanda ve hayvanda hastalığın süt ve karaciğer ile tedavi edilebildiğini göstermiştir. Palm 1890’da güneş ışını ile D vitamini ilişkisini açıklamıştır. 1912’de Polonya doğumlu biyokimyacı Casimir Funk, bu gizemli bileşiği “hayati amin” olarak adlandırmış, ve ‘’vitamin’’ olarak kısaltmıştır. Daha sonra araştırmacılar, pirincin dış tabakasının B1 vitamini (tiamin olarak da bilinir) açısından zengin olduğunu keşfetmişlerdir. Büyük keşif dönemi on dokuzuncu yüzyılın başlarında başlamış ve yirminci yüzyılın ortalarında sona ermiştir. Her vitaminin bulmacası, epidemiyologlar, doktorlar, fizyologlar ve kimyagerlerin çalışmaları ve katkılarıyla çözülmüştür. Majör eksiklik sendromlarıyla ilgili vitaminler üzerine araştırmaya, hastalık mikrop teorisinin baskın olduğu ve dogmanın sadece dört besin faktörünün gerekli olduğunu düşünüldüğü zaman başlanmıştır: proteinler, karbonhidratlar, yağlar ve mineraller. Klinisyenler, iskorbüt, beriberi, raşitizm, pellagra ve kseroftalmi enfeksiyonlar veya toksinlerden kaynaklanan hastalıkların spesifik vitamin eksikliklerinden kaynaklı olduğunu anlamışlardır. Hayvanlar ile yapılan deneysel fizyoloji beslenme araştırmalarında, insanların vitamin eksikliğinden muzdarip olma durumlarının süresi büyük ölçüde kısaltılmıştır. Sonuçta kimyacılar vitamin sentezi için çeşitli vitaminleri izole eden, kimyasal yapılarını çıkaran bazı yöntemler geliştirmiştir. Sonraki yıllarda araştırmacılar, vitaminlerin vücuttaki işlevlerini ve diğer besin öğeleri ve ilaçlarla olan etkileşimleri konusunda yoğunlaşmıştır. Vitaminlerin daha sonra yiyeceklerdeki miktarları ölçülmeye başlanmıştır. Vitaminlerin ve onları keşfeden araştırmacıların bir listesi:

A Vitamini: Elmer V. McCollum ve M. Davis, 1912-1914 yılları arasındaki araştırmaları sırasında.

B Vitamini: 1915-1916 yılları arasında Elmer V. McCollum. 1912’de Casimir Funk tarafından B1 vitamini. 1926’da D. T. Smith ve E. G. Hendrick tarafından B2 vitamini.

Niasin: 1937’de Conrad Elvehjem.

Folik asit: 1933’te Lucy Wills.

B6 Vitamini: 1934’te Paul Gyorgy.

C Vitamini: İskoç cerrah James Lindin, 1747’de turunçgillerdeki bir besin maddesinin (C vitamini) iskorbiti önlediğini gözlemlemiştir. Bu, 1912’de Norveçliler A. Hoist ve T. Froelich tarafından yeniden keşfedilmiştir.

D Vitamini: Raşitizm araştırması sırasında 1922’de Edward Mellanby E Vitamini: 1922’de yeşil yapraklı sebzelerde Amerikalı araştırmacılar Herbert Evans ve Katherine Bishop.

Vitaminler                                        Kimyasal Adı
Vitamin A                                         Retinoidler
Vitamin D                                         Calciferol,Cholecalsiferol
Vitamin E                                         Tocopherol-tokotrienol
Vitamin K                                        Phyloquinones
Suda Eriyenler
Vitamin C                                         Ascorbic acid (askorbik asit)
Vitamin B1                                       Thiamin,Aneurine
Vitamin B2                                       Riboflavin
Niasin                                                Nicotinic acid, Nicotinamid
Vitamin B6                                       Pridoxin,Pyridoxamin
Pantotenik asit                                 Pantothenic acid
Biotin                                                Biotin
Folik asit                                           Folat
Vitamin B12                                     Cobalamin (kobalamin)
Kolin                                                 Cholin
Karnitin                                            Karnitin

Benzer Blog Yazıları

VİTAMİNLER

BulunuşuVitaminlerin keşfi, sağlık alanında önemli bir bilimsel başarı olmuştur.  1800’lerin ortalarında üreticiler, buharla