Gebelikte Beslenme
Gebelikte Beslenme
Gebelik sırasında beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak gebeliğin daha sağlıklı geçmesi için gebelik öncesi beslenme de en az bunun kadar önemlidir. Annenin sağlıklı bir şekilde gebelik sürecini tamamlaması ve bebeğin gelişimi için günlük beslenmeye özen gösterilmesi gerekir. Günlük alınması gereken enerji miktarı ve bu enerjinin dağılımına dikkat edilmesi kas kemik sağlığı, bağışıklık sistemi ve tüm diğer sistemler için altın niteliğindedir. Hamilelik döneminde anne adayının günlük kalori miktarını hamileliğin bulunduğu ay sayısına göre arttırması gerekir. Ortalama olarak günlük alınması gereken kalori miktarına ek 300 kalori eklenmelidir. Kalori alımının hangi besinlerden yapıldığına dikkat edilmelidir.
Taze Sebze ve Meyvelere Beslenmenizde Yer Verin
Meyve ve sebzeler vitamin ve mineral deposudur. Hamilelik döneminde vitamin ve minerallere karşı duyulan günlük ihtiyaç artar. Buna bağlı olarak annelerin mevsim sebze ve meyvelerine dengeli bir şekilde beslenmesinde yer vermeleri önemlidir. Anne adayının diyabet hastası olmadığı veya gestasyonel diyabeti gelişmediği gebeliklerde günde 3- 4 porsiyon kadar meyve ve 5- 6 porsiyon kadar sebze tüketimi önerilir. Özellikle C ve A vitamini içeriği yüksek sebze ve meyvelere öncelik verilmelidir. Havuç, yeşil biber, ıspanak, brokoli gibi sebzeler kıymetli sebzeler olurken, çilek, mango, portakal, muz ve üzüm gibi meyvelere günlük beslenmede yer verilmelidir.
Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları Tercih Edilmelidir
Gebelik döneminde aşerme ve can çekmesi başlıkları altında tatlı ve hamur işlerine yönelim artabilir. Bunun altında yatan temel neden karbonhidrata yönelik ihtiyacın artması olabildiği gibi psikolojik de olabilmektedir. Yeterli karbonhidrat alımı beyin ve kas sistemi için oldukça önemlidir. Ancak karbonhidrat ihtiyacının nereden karşılandığına özen gösterilmelidir. Beyaz un ve rafine şeker içeriği yüksek olan besinlerden kaçınılmalıdır. Bu tür karbonhidratlar basit karbonhidrat kaynakları olup anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileri. Bunun yerine tam buğday, siyez, nohut unu gibi glisemik indeksi düşük unlar tercih edilmelidir. Tatlı patates, esmer pirinç, kepekli makarna ve kurubaklagillere beslenmede yer verilmelidir.
Bitkisel Çay Tüketimine Dikkat Edilmelidir
Bitkiler güçlü etkilere sahiptir. Özellikle bazı bitkilerin uzun süreli yüksek oranlarda kullanılması anne ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Papatya ve rezene gibi çaylar anne adayları ve emziren anneler için önerilen bitkiler arasında yer alır. Ancak yine de tüketilmeden önce doktora danışılmalıdır. Hamilelikte yeşil çay tüketimi önerilmemektedir. Özellikle fazla miktarda içilmesi kan sulandırıcı etkisinden dolayı erken doğum veya düşük riski yaratabilir. Tüm bitkisel çaylar veya takviyeler mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır.
Süt ve Süt Ürünlerine Beslenmenizde Yer Verin
Süt ve süt ürünleri günlük alınması gereken kalsiyum miktarının büyük bir oranını karşılar. Sağlıklı bir anne adayı için günde 3- 4 porsiyon kadar süt ürünü tüketimi önerilir. Süt ürünlerinin annede şişlik veya hazımsızlık yaratması halinde laktozsuz versiyonları tercih edilmelidir. Açık süt ve süt ürünlerinden kaçınılmalı, pastörize süt kullanılmalıdır.
Probiyotik kaynaklarından olan kefire de tüketilen süt ürünleri arasında yer vermek önemlidir. Gebelik döneminde bağırsak florasının değişmesi anne adayının kabızlık problemi yaşamasına neden olabilir. Probiyotikler bağırsak sağlığını düzenleyerek bu tür problemleri ortadan kaldırır. Bağırsak sağlığı rahat bir gebelik süreci ve bebeğin gelişimi için önem taşır.
Su Tüketimi İhmal Edilmemelidir
Su tüketimi hayatın her anında önemlidir, vücutta yer alan tüm fonksiyonların tam verimle çalışmasını destekler. Vücuttaki elektrolit dengesini düzenler, biriken serbest radikallerin vücuttan atılımını destekleyerek vücudun arınmasını sağlar. Anne bedenini bebek gelişimi için daha uygun bir hale getirir. Gebelik döneminde su tüketimi 3- 3.5 litreye kadar çıkabilir.