fbpx

Diyetisyen Tavsiye Ediyorum

Bakırköy Diyetisyen 10 İpucu Tavsiye Ediyorum

Diyetisyen tavsiye ediyorum Bahadır Bilir. Bu hareketli, abur cubur dünyamızda sağlıklı beslenmenin zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, insanları diyetlerini iyileştirmeye teşvik eden insanlar ne diyor? Sağlıklı beslenmeyi nasıl başarıyorlar? İstanbul Diyetisyen Bahadır Bilir hayatın zorluklarına rağmen nasıl iyi beslendiğini ve kendi hayatında kullandığı favori ipuçlarını sizlerle paylaşıyor.

diyetisyen tavsiye ediyorum
1) Haftalık U dönüşü yapın.

Bu, bir diyetisyen olarak gerçek dünyada nasıl yaşanacağına dair en sevdiğim tavsiyelerden biri ve yine de çoğu zaman sağlıklı beslenmeyi hedefliyor. Aslında ilk olarak ailemde ve kendimde başladım. Her zaman sağlıklı gıdalar tüketmek en doğrusu ama bu kadar disiplin ciddi kırılmalara neden oluyor. Kırılmaların sonucu, sağlıklı beslenmelerden tamamen bir kopuş olabilir. Bunu engellemek için haftalık 1 öğünü fast food seçimlerden yapma özgürlüğü tanıdık kendimize. Abur cubur tüketimleri ile yoldan sapmalar yaşıyoruz ama bilinçli yapıldığı için bir U dönüşü ile yolumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Ayrıca ilerleyen süreçte bu kaçamakları bile daha sağlıklı seçimlere dönüştürdüğümüzü fark ettik. Mutlaka denemelisiniz.

2) Günde 1′ den fazla gazlı içecek tüketmeyin.

İster fast food restoranında, ister benzin istasyonunda, otomatta veya bir arkadaşınızın evinde olun, kültürümüzün her yerinde gazlı içecek bulabilirsiniz. Bazı insanlar şekerli içecekleri sınırlandırır, ancak sınırsız  diyet (yapay tatlandırıcılı) gazlı içeceklere izin verir. Çocukların ve gençlerin diyetlerine eklenen şekerin% 41’inin içeceklerden geldiğini düşünürsek, bu harika bir çözüm gibi görünebilir. Aslında, Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi (National Center for Health Statistics) tarafından yapılan bir araştırma, gençlerin şekerli gazlı içecekler, çaylar ve enerji içeceklerinden günde 327 kalori aldığını bulundu. Ancak şekerli içecekleri, diyet versiyonlarıyla değiştirmek yerine, diyet gazlı içecekleri ve yapay tatlandırıcı alımını günde yaklaşık bir içecekle sınırlandırmayı tercih ederim . Su ve sağlıklı yeşil çaylar için daha fazla yer bırakın!

Diyet gazlı içeceklerden hoşlanıyorsanız, gün içinde en çok istediğiniz zaman (benim için, akşam yemeğinden hemen sonra veya öğleden sonra) alımınızı bir kutu ile sınırlandırmayı deneyin. Yani evet, bir diyetisyenin buzdolabında diyet gazlı içecekler bulacaksınız ama aynı zamanda maden suyu, çok sayıda çay seçeneği ve az yağlı süt gibi birçok alternatif bulacaksınız.

3) Pizza gecesi!

Şaşırtıcı mı geldi? Bu kulağa kaçamak bir öğünmüş gibi gelebilir ama öyle değil. Aslına bakarsanız yağlı etler yerine sebzelerle doldurulursa, özellikle de tam tahıllı undan gelirse, kesinlikle daha iyi bir seçim olabilir. Ekstra pizza sosu isteyin. (Domateslerden elde edilen fitokimyasallar açısından zengindir.) Daha dengeli, lif ve besin açısından zengin bir öğün için dilimleri yeşil bir salata veya biraz taze meyve ile servis edebilirsiniz.

4) 3 Gramdan az lif içeren kahvaltılık tahıllardan kaçının.

Bakırköy Diyetisyen Bahadır Bilir olarak benim mutfağımdaki kahvaltılık gevreklerin hepsi yüksek diyet lifi içeriyor. Diyet lifi ise barsak sağlığımız için olmazsa olmazımızdır. Ayrıca midede şişerek doygunluk hissi de sağlar. Bu şekilde hem sağlığımızı hem kilomuzu koruyabiliriz. Özellikle şeker ilaveli de oldukları için mısır gevreklerinden kaçınmanızı tavsiye ediyorum.

5) Proteinden vazgeçmeyin.

Diyet uzmanı olarak her öğünde ve atıştırmada protein yemeye özen gösteriyorum. Yemek yerine geçen smoothie’ ler için peynir altı suyu, soya veya yumurta akı proteinini denemeyi tavsiye ediyorum.

6) Meyve ve Sebze porsiyonlarınız yeterli olsun.

İstanbul diyetisyeni olarak ben gün boyunca yediği meyve ve sebze porsiyonlarının sayısını tutuyorum. Günün sonuna gelirsem ve bir parça meyve veya sebze dudaklarıma değmediyse, tahmin edin akşam yemeğinde ne yiyorum?

En sevdiğim diyet tavsiyelerinden biri de gün içerisindeki bütün öğünlerime en az 1 porsiyon meyve veya sebze ekliyorum. Bu yeterli miktarda vitamin ve mineral tüketmemi sağlıyor. Aynı zamanda yüksek oranda lif içeriyor. Özellikle yüksek kilolu bireyler için sebzeleri öğünden önce tüketmek daha az yemek tüketmenize yardımcı olacaktır.

7) Yalnızca haftasonu alkol alın.

Alkolden hoşlanıyorsanız, kalorilerin hızla toplandığını ve bunu kontrol etmenin bir yolunun da tüketimi hafta sonları ile sınırlandırmak olduğunu unutmayın. Bu yüzden likörünüzü Cuma ve Cumartesi geceleriyle sınırlandırmayı deneyin ve günde 2 kadehi geçmemeye özen gösterin.

8) Yemek sonrası sıcak bir içecek alın.

Akşam yemeğini güzel, sıcak bir fincan çay veya kafeinsiz latte ile tamamlamanız, tatlı arzunuzu gidermenize ve elinizi kurabiye kavanozundan uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Akşam yemeğinden yaklaşık bir veya iki saat sonra hepimizin eli atıştırmalıklara gider ve sıcak bir içecek ellerimizin boş olmasını engelleyebilir.

9) Akşam yemeği öncesi posa içeriği yüksek gıdalar tüketin.

Akşam yemeği pişirmeye başlamadan önce, yemek pişirirken herkesin atıştırması için sebzeleri veya meyveleri doğrarım. Bu, ailemin akşam yemeğini beklerken daha çok sağlıklı atıştırmalık yiyeceklere ulaşmasını sağlar. Yol açacağı şey ise midede oluşturacağı şişkinlikle birlikte yemekteki ve sonrasında ki zararlı besinlere isteği azaltması.

10) Her yemekte 4 çeşit renk olsun.

Ben her öğünümde mutlaka 4 farklı renkte gıda bulunduruyorum. M&M’s sayılmaz!